Włosi słyną ze swojego zamiłowania do kawy. Napój ten pojawił się w Europie stosunkowo niedawno, bo około XVI wieku, ale od razu przypadł do gustu mieszkańcom Półwyspu Apenińskiego. To właśnie na terenie Włoch znajduje się najwięcej palarni kawy na Starym Kontynencie.

Z biegiem czasu, w określonych miejscach Italii zaczęły się kształtować pewne gusta dotyczące kawy. Napój ten zajął szczególne miejsce w sercach mieszkańców okolic Neapolu. To tutaj bardzo cenione jest prawdziwe, mocne espresso. Pod Neapolem znajduje się także znana na całym świecie palarnia kawy Passalacqua, z której pochodzi doskonała kawa mielona Passalacqua.

kawa mielona PassalacquaPrażalnia rozpoczynała swoją działalność podobnie jak inne włoskie palarnie - od rodzinnego biznesu. Przedsiębiorstwo powstało tuż po wojnie, w 1948 roku. Na początku działalności cała rodzina prowadziła biznes samodzielnie. Nie było zresztą potrzeby zatrudniania dodatkowych ludzi, ponieważ na początku prażalnia wypuszczała bardzo niewielkie ilości kawy. Z czasem jednak ich mieszanki zyskały tak dużą popularność, że potrzebna była zmiana nie tylko w kadrze, ale przede wszystkim w technologii produkcji. Palarnia nie nadążała bowiem z realizacją zamówień.

Obecnie kawa mielona Passalacqua jest wciąż produkowana według tradycyjnych receptur, ale z wykorzystaniem najnowszego parku technologicznego. Dzięki temu w ciągu każdej godziny linię produkcyjną opuszcza aż 3460 kg kawy. Sama prażalnia zajmuje powierzchnię około 5 tys. metrów kwadratowych i jest jedna z największych na terenie Włoch.