Wesele od zawsze kojarzy się z czymś słodkim, dlatego ciasta i migdały w lukrze obecne na stołach nikogo nie dziwią. W wielu aspektach jednak tego rodzaju słodycze zajmują miejsce na stołach do biesiadowania, które są coraz mniejsze, ułatwiając konwersację wszystkim zgromadzonym przy nich osobom. Z tego powodu dobrze jest zaplanować, zamiast ustawienia słodyczy na każdym stole, po prostu… słodki stół. Instytucja słodkiego stołu jest nowością, która jednak na zachodzie ma się całkiem dobrze. Na takim stole możemy ustawić m.in. migdały w lukrze w ładnym, szklanych opakowaniach, jak również rozmaite ciasta, niewielkie słoiczki z przetworami domowymi, płynną czekoladę czy nawet… żelki. Sprawdźmy, na co zwrócić uwagę, przygotowując słodki stół dla naszych weselnych gości.

Jak ustawić i ozdobić?

Przede wszystkim dobrze jest pamiętać, że słodki stół – jak sama nazwa mówi – powinien być po prostu oddzielnym, ozdobionym adekwatnie do nastroju przyjęcia stołem. Możemy np. zainwestować w dodatkowe ozdoby w kolorze przewodnim, które będą prezentowały nazwy danych potraw czy nawet ich skład, jeśli chcemy zadbać o alergików. W takim przypadku możemy postawić również na estetykę, wybierając np. migdały w lukrze w różnych odcieniach danego koloru czy w ogóle układając je adekwatnie do siebie kolorami, tworząc np. tęczę. W ten sposób zyskamy ciekawą i smaczną ozdobę, która na pewno przypadnie do gustu gościom weselnym. Szeroki wybór słodkości na wesele znajdziesz na stronie http://dekor-hurt.pl/5-migdaly-w-lukrze

Migdały w lukrze

Co umieścić na stole?

Przede wszystkim nie obędzie się bez obecności migdałów w lukrze, rozmaitych słodyczy na patykach, np. lizaków, czy nawet niewielkich czekoladek stworzonych specjalnie na dane przyjęcie. Takie niewielkie słodycze przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, np. jako dodatek do kawy. Co więcej, migdały w lukrze mogą stanowić również ciekawy akcent nawiązujący do tradycji. Prócz tego umieszczamy na takim stole wszystko prócz tortu – czyli wszelkie ciasta, które mają być dostępne cały czas, a także atrakcyjną fontannę z płynną czekoladą i owocami, które można w niej zanurzyć.