Kuchnia polska jest dość tłusta. Schabowy w panierce, kotleciki mielone smażone na głębokim tłuszczu czy smalec ze skwarkami, to tylko niektóre przykłady na dania, jakie na pewno nie pozostaną bez wpływu na poziom cholesterolu w organizmie. Polacy powinni częściej używać oliwy. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na fakt, że wszystkie rodzaje oliwy, jak chociażby oliwa grecka, są o wiele zdrowsze niż zwyczajne oleje, jakie nadal królują w polskich domach. Oliwa jest mniej kaloryczna.



oliwa z oliwekJednocześnie oliwa z oliwek jest źródłem bardzo potrzebnych człowiekowi tłuszczy, które dla jego zdrowia mają ogromne znaczenie. Oliwa to także produkt, jaki jest bogaty w kwasy omega 3, które również są niezbędne człowiekowi. Nie można się więc dziwić, że dzisiaj propagatorzy zdrowego żywienia polecają nie tylko smażenie na oliwie i wyrzucenie z diety innych tłuszczy, ale również dodawanie jej do sałatek. Oliwa poza tym ma bardzo wiele ciekawych zastosowań i pasuje do ogromnej liczby dań. Nierozerwalnie kojarzy się ona ze zdrową i lekką kuchnią śródziemnomorską, jaka ma wielu wiernych fanów. Czas by w Polsce zaczęła się ona kojarzyć również ze zdrowiem. Usmażone na oliwie kotleciki na pewno będą o wiele zdrowsze niż ich wersja przygotowana na oleju.