Piekarnie mają do dyspozycji firmowe sklepy, w których bezproblemowo można dostać nie tylko pieczywo, czyli chleby czy bułki, ale także różnego typu wyroby cukiernicze. Niektóre z nich muszą mieć zapewnione odpowiednio niskie temperatury – pomocne w tym okażą się lady cukiernicze. Są one tak zaprojektowane, żeby wchodzący do sklepu klient mógł zapoznać się z ofertą wszystkich wyłożonych przez ekspedientkę produktów. Ciasta z kremem, torty, ciastka, serniki – wszystko to zostanie umieszczone w tych bezpiecznych, łatwych w przechowywaniu produktów spożywczych maszynach chłodniczych. Na rynku występuje kilka modeli. Różnią się przede wszystkim kształtem, ale także rozmiarem, co daje szansę na prawidłowe dopasowanie w każdej sytuacji, nawet wtedy, gdy sklep nie ma za dużo wolnej przestrzeni na tego typu specjalistyczny sprzęt.

Czym powinna się charakteryzować dobra lada cukiernicza?

W sklepach sprzedających ciasta bez lad cukierniczych trudno byłoby zorganizować poprawne wyłożenie dostępnego towaru. Taki przedmiot musi być przede wszystkim wyposażony w obszerną, łatwą do czyszczenia przestrzeń. Może być ona podświetlana – wówczas takie wyroby cukiernicze są lepiej widoczne. Ich wielkość nie zawsze jest dobrym wyznacznikiem. Lady cukiernicze trzeba dopasować do danego wnętrza, sprawdzić ich bezawaryjność i energooszczędność. Taka maszyna nie powinna pobierać dużo prądu. Jej praca jest ciągła, nie może ona powodować zbyt dużych kosztów w rachunkach za prąd. Dostępna powinna być także regulacja temperatury – wówczas dobieranie odpowiedniej do danego produktu będzie prostsze. Inną temperaturę ustawia się także zimą, a inną latem. Stworzone z materiałów nietoksycznych są idealnym miejscem do przechowywania produktów spożywczych.

Jak istotne są lady cukiernicze w piekarniach?Najlepsze do gastronomii sprzęty chłodnicze

Każdy cukiernik chciałby, żeby jego wyroby na dłużej pozostały świeże i nadające się do spożycia. Żeby nie tworzyły się w tych produktach bakterie groźne dla zdrowia człowieka, potrzebna jest właściwa temperatura. Z ladami cukierniczymi prawidłowo dobranymi nie trzeba się martwić o przechowywanie tych artykułów. Dają szansę na ograniczenie kosztów, sprzedaż wszystkich tych wyrobów, które zostały wystawione danego dnia. Lady cukiernicze obniżają występowanie też dodatkowych kosztów prowadzenia takiego biznesu. Dzięki ich obecności klient nie tylko wybiera te ciasta, które chce, wybór ten jest satysfakcjonujący. Właściciel tych maszyn może liczyć też na cichą pracę tych urządzeń, komfortową dla pracowników.