Już od dłuższego czasu zwraca się nam uwagę na to, że Polacy są coraz bardziej zainteresowani możliwością stołowanie się poza domem. Rzeczywiście, systematycznie rośnie liczba lokali takich, jak restauracje i bary szybkiej obsługi. Ich popularność przyczynia się między innymi do powstawania nowych miejsc pracy, nie bez znaczenia wydaje się jednak i to, że generuje również zyski firm oferujących lady chłodnicze i inne elementy składające się na wyposażenie lokali gastronomicznych.
Nie oznacza to, oczywiście, że zapotrzebowanie na profesjonalne krajalnice kiedykolwiek było małe, trudno jednak nie zauważyć tego, że chyba jeszcze nigdy nie przywiązywano tak dużego znaczenia do jakości tego typu rozwiązań. Okazuje się jednak, że klienci lokali gastronomicznych zwracają uwagę na najdrobniejsze nawet detale, gdy więc okazuje się, że lady chłodnicze są rozwiązaniami awaryjnymi, nie umyka to ich uwadze. Na konsekwencje tego rodzaju niedociągnięć nie trzeba zresztą czekać zbyt długo. Powszechny dostęp do sieci internetowej sprawia, że „odkrycie” jest szybko nagłaśniane, lepiej więc już zawczasu zaopatrzyć się w krajalnice najwyższej klasy i nie ryzykować kompromitacji, która może zaciążyć nieodwracalnie na wizerunku lokalu.