Wybierając sok w sklepie możemy czasem natrafić na napis NFC i nie do końca wiemy, co on może oznaczać. Czasem nawet odkładamy taki sok na półkę, ponieważ uważamy, że jest to coś niezdrowego oraz szkodliwego. Nic bardziej mylnego! Sok NFC oznacza, napój pozbawiony konserwantów. Warto dowiedzieć się, jak wygląda proces produkcji takiego soku oraz dlaczego warto wybierać taki właśnie produkt!

Znaczenie

Sok NFC jest napojem tzw. bezpośrednim. Jest on wytwarzany w procesie tłoczenia, a więc zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Sam skór NFC to Not From Concentrate – nie z koncentratu. Jest to więc sok wykonany w stu procentach z owoców, taki, który sami możemy przygotować sobie w domu. Dzięki takim sokom możemy nie tylko zadbać o nasz organizm, ale również zapewnić sobie codzienną dawkę witamin z pysznej postaci. Podczas tłoczenia lub wyciskania niemożliwe jest dodawanie jakichkolwiek substancji szkodowych, czyli różnego rodzaju ulepszaczy, sztucznych aromatów, konserwantów, barwników oraz wody. W odpowiednich warunkach powstaje sok mętny, tłoczony w tradycyjnej oraz płaskiej prasie, pasteryzowany w niskiej temperaturze. Warto również dodać, że sok NFC posiada niższą datę przeznaczoną na spożycie. Po jego otwarciu mamy dwadzieścia jeden dni na to, by go spożyć, natomiast zamknięty może być zdatny nawet przez dwanaście miesięcy, a nie kilka lat, jak soki pełne konserwantów.

Soki NFC pełne wartości odżywczych

Świeże oraz mętne soki mogą zawierać bardzo dużo wartości odżywczych, z których warto korzystać każdego dnia. Wiele przeprowadzonych badań potwierdziło, że mętne soki tłoczone zwierają aż cztery razy więcej dobroczynnych składników, takich jak polifenole, które mają w organizmie człowieka działanie przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe oraz przeciwalergiczne, niż zwyczajne soki klarowne. Dzięki regularnemu piciu soków NFC organizm człowieka wzmacnia się i staje się bardziej odporny na wszelkie choroby oraz zmęczenie. Warto więc każdego dnia wypijać choć jedną szklaneczkę takiego zdrowego napoju z owoców.

Jakie jabłka wybierane są do produkcji

Soki wytwarzane z owoców muszą w trakcie produkcji wykorzystywać najwyższej jakości surowce. Tak właśnie jest w tłoczni Maurer.com.pl. Nie mogą to być owoce niedojrzałe, pryskane dużą ilością szkodliwych substancji, czy także stare oraz poobijane. Oczywiście, nie jest wymagane, by owoce miały taką samą długość oraz barwę, warto pamiętać, że prawdziwe owoce, takie, które uprawiane są w naszych ogródkach oraz na uprawach ekologicznych nie wyglądają idealnie, są nieco brzydsze, czasem śmieszne, jednak z całą pewnością dużo zdrowsze i przede wszystkim smaczniejsze.