Zalety i wady poszczególnych rodzajów stołów.

Ilość dostępnych modeli stołów kuchennych ciężko było by policzyć. Różnią się one między sobą nie tylko rodzajem tworzywa, z jakiego zostały wykonane, ale też wielkością, kolorem i możliwością rozłożenia do większego rozmiaru.
Dlatego też wiele osób pragnących kupić stół kuchenny, ma z tym nie lada kłopot. Jakie są wady i zalety poszczególnych rodzajów stołów?

Rodzaj tworzywa

stołyMożemy wyróżnić następujące rodzaje stołów, w zależności od rodzaju materiału:
- stoły drewniane - świetnie będą komponowały się w każdej kuchni, czy jest ona utrzymana w stylu rustykalnym, czy nowoczesnym. Drewniany stół kupimy już zaimpregnowany i pomalowany lakierem, na wysoki połysk lub matowym. Niektóre sklepy czy producenci dają możliwość wyboru stołu z surowego drewna. Ma to dwie podstawowe zalety: taki stół jest tańszy i daje możliwość pomalowania go na dowolny, wybrany przez nas kolor. Stół drewniany, poza tym że jest piękny i pozwala uzyskać domową atmosferę, może wymagać okresowej konserwacji. Wycierający się z czasem lakier należy zetrzeć i położyć nowy;
- z płyty wiórowej - są tańsze niż drewniane, choć oczywiście nie prezentują się tak pięknie. Poza tym okleina po latach użytkowania czasami się łuszczy;
- stoły ze szkła na metalowym stelażu - pięknie wyglądają w nowoczesnych, sterylnych kuchniach. Ich zaletą jest brak konieczności konserwacji, wbrew pozorom szkło jest wytrzymałe i odporne na zarysowania. Niestety stół taki będziemy musieli częściej myć i ścierać niż stół drewniany czy z płyty, gdyż na szkle będzie doskonale widać zabrudzenia i kurz;
- z tworzywa sztucznego - podobnie jak stół ze szkła, także ten z tworzywa sztucznego polecany jest do kuchni nowoczesnych. Nie wymaga pielęgnacji innej niż codzienne przecieranie wilgotną ściereczką. Jest lekki, dzięki czemu łatwo go przesunąć z jednego miejsca na drugie.

Możliwość rozłożenia

Drugi istotny aspekt, który trzeba brać pod uwagę, to możliwość rozłożenia do większego rozmiaru. Znakomita większość stołów dostępnych na rynku to stoły o wielkości z góry ustalonej przez producenta.
Decydując się na stół z możliwością rozszerzenia go, zapewniamy sobie spory komfort. Jeśli na co dzień ze stołu korzystają 3 lub 4 osoby, wtedy stół może stać złożony do najmniejszej wielkości. Nie tracimy dzięki temu cennej powierzchni kuchni. Jeśli natomiast spodziewamy się gości, wystarczy tylko rozsunąć stół i dołożyć do niego kolejne elementy blatu. Wadą jest tutaj ciężar stołu oraz konieczność znalezienia miejsca, w którym będziemy przechowywać nieużywane części.

Podsumowując

Znając wady i zalety poszczególnych rodzajów stołów, możemy świadomie zdecydować o wyborze odpowiedniego dla nas mebla. Unikniemy wówczas rozczarowań.

 

http://stolpluskrzesla.pl/